Producten met B12 erin

Het is uiterst belangrijk om voldoende B12 binnen te krijgen. Lees hieronder in welke producten er B12 zit en ontdek voor enkele producten hoeveel dit van jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. 

Vitamine B12 is een veel verschillende soorten producten te vinden. Helaas is de vitamine niet te vinden in producten zoals groenten of fruit. Hierdoor kunnen veganisten een tekort ontwikkelen. Maar in welke producten is er dan wel vitamine B12 te vinden en hoeveel zit er daarvan in?

Hoeveel vitamine b12 per dag?

Om een beetje te kunnen begrijpen hoeveel B12 er in elk product zit, is het eerst noodzakelijk om te weten hoeveel vitamine B12 een mensen over het algemeen per dag nodig heeft. Volgens het voedingscentrum heeft een mens gemiddeld 2,8 microgram aan B12 per dag nodig. Dit wordt ook wel de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) of referentie inname (RI) genoemd. Bij kinderen en baby’s ligt deze ADH of RI weer een stukje lager (van 0,4 mcg tot en met 2,0 mcg). 

“…een mens heeft gemiddeld 2,8 microgram aan B12 per dag nodig” – Voedingscentrum.nl

In welke producten zit Vitamine B12?

B12 is voornamelijk in dierlijke producten te vinden zoals vlees, vleeswaren, vis en melkproducten. Hoeveel er aan vitamine B12 in een product zit, is sterk afhankelijk van het product. De website van Zorgwijzer heeft uitgezocht hoeveel microgram B12 er in de verschillende producten zit. We noemen er hier een aantal:

  • Hollandse kaas (100 gr.) – 0,8 microgram – 29% ADH
  • Melk (100 ml) – 0,5 microgram – 18% ADH
  • Gegaard Rundvlees (100 gr.) – 2,6 microgram – 93% ADH
  • Gegaarde zalm (100 gr.) – 3,2 microgram – 114% ADH

Kan ik teveel B12 binnenkrijgen?

Zoals je hierboven in de opsomming kunt zien, kom je al gauw aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12. Een tekort zal je daarom als vlees- en viseter niet zo snel ontwikkelen. Je zal eerder aan teveel B12 komen, dan te weinig. Gelukkig kan teveel B12 geen kwaad, aangezien het overtollige B12 niet door het lichaam wordt opgenomen. 

Wees dus niet bang om dat extra stukje zalm te nuttigen.